Smartphone detecteert in de toekomst bacteriën in je eten

Smartphone detecteert in de toekomst bacteriën in je eten

Binnenkort vertelt je smartphone of er bacteriën in je eten zit

Is de sushi op je bord veilig om te eten, of zit het vol ziekmakende en schadelijke bacteriën? En hoe zit het met de bacteriën in je drinken? In de toekomst kun je heel makkelijk met een apparaat dat gelinkt is aan je smartphone je eten en drinken scannen op schadelijke bacteriën. De technologie achter deze gadget wordt momenteel ontwikkeld door de Universiteit van Massachusetts Amherst.

Smartphone detecteert in de toekomst bacteriën in je eten

Bacterie-detecterende chip

De onderzoekers hebben een chip ontwikkeld waar de molecule 3-mercaptophenylboronic acid (3-MBPA) in geïntegreerd is. Deze bijzondere molecule heeft de eigenschap bacteriën te detecteren en aan zich te binden.

Hoe werkt het precies? Eerst dompelen de onderzoekers de chip in een sapje of gepureerd voedsel. Daarna spoelen ze de chip af met een speciale vloeistof met een hoge pH-waarde. De vloeistof verwijdert suikers, vetten en proteïne die in het voedsel zitten, maar laat de mogelijke bacteriën in tact.

App scant bacteriën

Om te bepalen hoeveel bacteriën het voedsel bevat, moet de chip nog gelezen worden. Daarvoor plaatsen de onderzoekers de chip onder een simpele microscoop, die je met je smartphone kunt gebruiken. Een handige app op je smartphone scant vervolgens hoeveel bacteriën er in je eten of drinken zit. De app detecteert tot 100 bacteriën per ml vloeistof.

Resultaat in twee uur

Met deze methode zijn de resultaten binnen twee uur beschikbaar. Dit is veel sneller dan de traditionele methodiek. Daarmee duurt het twee dagen voor de resultaten terug zijn uit het lab. Hoewel de onderzoekers aangeven dat er ook andere methodes zijn om bacteriën op te sporen, is deze nieuwe methode het meest accuraat en betrouwbaar.

Deze bijzondere methode is nog in ontwikkeling. De handige tool is niet alleen interessant voor koks, maar ook voor hulpdiensten die tijdens een ramp moeten achterhalen of het voedsel en water besmet is.

bron (Engels)